Frågor och svar
Information
Den här webbplatsen behöver lagra så kallade kakor (cookies) på din dator för att fungera. De finns två typer av kakor, temporära och permanenta. De kakor som den här webbplatsen behöver är av temporär natur och rensas bort när du stänger din webbläsare. För att kunna lagra undan att du accepterar kakor måste webbplatsen dock skapa en permanent kaka för den här webbplatsen för att lagra att du accepterar användning av kakor även vid kommande besök hos oss. För att kunna använda webbplatsen behöver du acceptera att vi lagrar undan kakor på din dator.
Det här är vanliga frågor till oss. Kanske är det samma frågor som du har? I så fall hittar du svaren här!
-
-
Barnvagnar
-
-
Barnvagnar får inte ställas i trapphuset eller direkt utanför porten eftersom detta är en utrymningsväg och försvårar dessutom insatser av räddningstjänsten.
|
Totalförbud mot brännbart i trapphuset!
|
-
-
Brandvarnare
-
-
Samtliga Arvidsjaurhems lägenheter är utrustade med brandvarnare.
Fungerar inte din brandvarnare, kontakta då din fastighetsskötare. Alternativt logga in på mina sidor eller ring 0960-175 57
|
Hyresgästen ska själv testa brandvarnaren med jämna mellanrum genom att trycka på knappen.
Byt batteri vid behov (Om brandvarnaren börjar pipa med jämna mellanrum).
Fungerar inte brandvarnaren som den ska, eller är den flera år gammal: Kontakta din fastighetsskötare så byts den ut mot en fungerande produkt.
|
|
-
-
Cyklar
-
-
Cyklar får inte ställas i trapphuset eftersom det är en utrymningsväg vid brand och försvårar dessutom insatser av räddningstjänsten.
I många av våra hus finns det cykelrum i källaren alternativt cykelställ utanför.
|
|
Totalförbud mot att ställa något i trapphuset!
|
-
-
Felanmälan
-
-
Om det är något som går sönder eller inte fungerar som det ska, gör du felanmälan till 0960-175 57 mellan kl 08.00-17.00
Du kan göra felanmälningar som ej anses som akuta på mina sidor. Akuta fel ring/sms:a din fastighetsskötare för det område du bor på.
Information och telefonnummer hittar du här på denna länk, eller i den papperspärm från Arvidsjaurhem som varje hyresgäst har i sin lägenhet/bostad.
Akuta fel under helger och nätter kontaktar du Securitas på telefon 010-470 57 10. De har även störningsjouren.
-
-
Fettfläckar
-
-
Ett vanligt problem man oftast inte tänker på, men som upptäcks efter att man skall flytta ut från lägenheten är att det blir fettfläckar på tapet och målade väggar där sängar eller soffor har stått. När man lutar huvudet mot väggen fastnar fett från håret på ytan. Det händer också om man sitter eller ligger för nära väggen, resultatet blir densamma, om än lite svagare.
Om man har otur och har nytapeserad/nymålad vägg där fettfläckar har uppstått, kan man bli ersättningsskyldig. För att undvika fettfläckar på väggen så kan man använda en sänggavel istället för att ställa sängen rakt mot väggen utan något skydd mot tapeten. Soffor kan man dra ut en bit ifrån väggen.
-
-
Flyttning
-
-
När du flyttar ifrån din lägenhet finns det vissa saker du bör tänka på när det gäller exempelvis besiktning, nycklar, städning med mera. Mer information om detta hittar du i broschyren "Till dig som flyttar" som du får i samband med att du säger upp kontraktet. Tänk även på att det är viktigt att du gör en flyttanmälan.
Flyttanmälan När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se).
Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.
Andrahand & inneboende Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.
|
|
Illustrationer via freepik.com
|
-
-
Grillning
-
-
Att grilla hör till sommaren och det är tillåtet att grilla om det inte sker i direkt anslutning till fastigheten.
Det betyder att all sorts grillning förutom elgrill vid egen uteplats eller balkong är förbjudet. Dvs elgrill är tillåtet i anslutning till fastigheten.
Tänk på att: Oavsett om du grillar på gården eller i parken är det viktigt att du håller koll på grillen och städar upp efter dig. Kvarlämnade saker kan vara farliga för barn, djur eller natur. Om din gård har en angiven eldplats är det viktigt att se till att man släcker och städar efter sig då man har grillat eller eldat klart.
|
Arvidsjaurhem har tagit följande beslut: På grund av brandrisk och olägenhet är det inte tillåtet att grilla med kol eller gasol på balkong eller vid egen uteplats intill huset.
Vid frågor hör efter med din fastighetsskötare eller konktakta oss 0960-175 50
|
|
-
-
Hemförsäkring
-
-
Alla behöver en hemförsäkring
En hemförsäkring har flera viktiga delar. Du behöver en hemförsäkring om du bor i hyresrätt, andrahand eller som inneboende.
En hemförsäkring skyddar ditt hem, dina saker och dig som person. Skyddet gäller både när du är hemma och om något händer utanför hemmet. Du skyddas vid brand, vattenskada och inbrott. Hemförsäkringen har även andra viktiga skydd för dig. Du kan till exempel få hjälp om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka utomlands. Hemförsäkringen kan också täcka kostnader för en advokat om du hamnar i en tvist, betala om du råkar ha sönder någon annans saker eller ge dig ersättning om du blir överfallen. Den gäller vanligtvis även för saker som du har i förråd eller andra utrymmen.
Vill du veta mer om hemförsäkringar?
Konsumenternas Försäkringsbyrå hjälper konsumenter med frågor om försäkringar.
-
-
Husdjur
-
-
Husdjur, hur gulliga de än är, kan i vissa fall uppfattas som störande av dina grannar. Se till att din hund inte skäller eller att din fågel inte skriker.
Kattsand får inte kastas i toaletten eftersom den kan orsaka stopp i avloppet. Det gäller även om det står på kattsandspåsen att den går bra att spola ned. Kattsand ska noga paketeras i en plastpåse och kastas i soporna.
|
Alltför ofta lämnas avföring efter hundar vilket skapar stor irritaition bland övriga boende, plocka upp efter hunden och kasta påsen i soporna. Låt inte hunden kissa i närheten av husets entré.
|
|
|
-
-
Hyra
-
-
Hyran ska alltid betalas i förskott, senast den sista i föregående månad.
Saknar du din faktura så finns den alltid att hitta på mina sidor.
|
|
|
-
-
Källsortering - Vilka regler gäller?
-
-
Arvidsjaur kommun har riktlinjer för källsortering vilka både Arvidsjaurhem som företag och du som hyresgäst är skyldig att följa. Du hittar dessa riktlinjer på kommunens hemsida
http://www.arvidsjaur.se/sv/samhalle/Avfall-och-atervinning/Sortering/
Arvidsjaurhem har dessutom egna miljövagnar som flyttas runt bland våra fastigheter. Där kan du källsortera glas, plast, papper och kartong.
|
|
-
-
Kötid
-
-
- Som sökande hos oss måste man logga in minst 1 gång om året för att få behålla sin plats i kön.
- Kötiden är personlig och kan inte överlåtas till någon annan.
- Kötiden nollställs när man tecknar ett nytt avtal.
-
-
Måla
-
-
Kontakta Arvidsjaurhem om du själv vill måla om i din lägenhet. Arbetet som du själv utför måste vara fackmannamässigt utfört, annars kan du bli ersättningsskyldig vid avflyttning.
|
-
-
Nycklar
-
-
Nycklar till ytterdörren ska du vara rädd om.
När du flyttar in hos Arvidsjaurhem får du tre stycken nycklar till lägenheten och dessa ska återlämnas vid avflyttning.
Saknas någon nyckel måste ett cylinderbyte göras vilket bekostas av hyresgästen.
|
Kom ihåg att meddela Arvidsjaurhem om du tappat en nyckel För att göra extranycklar hos låssmeden måste hyresgästen ha tillåtelse från Arvidsjaurhem. Extranycklar bekostas av hyresgästen. Kom ihåg att meddela Arvidsjaurhem om du tappat en nyckel.
|
|
-
-
Parkering och regler
-
-
Respektive p-platsområde är skyltat med vilka villkor som gäller
Det är inte tillåtet att parkera eller köra på våra innergårdar.
Biltrafik på innergården är endast tillåten vid ur- och ilastning av tyngre föremål/varor. Maxhastighet på innergården är 5-10 km/tim. Lämna inte bilen på tomgång, tänk på stöldrisken och miljön. I övrigt gäller parkeringsförbud på hela innergården.
OBSERVERA
Det är förbjudet att använda Arvidsjaurhems motorvärmarstolpar för att ladda el- eller hybridbilar. Förbudet gäller även i våra garage och carports.
Vi hänvisar till de publika laddstationer som finns på samhället. Laddstationer i Arvidsjaurs tätort
Vi har överlåtit till Securitas att bestämmelserna efterlevs och de får i förekommande fall ta ut parkeringsböter.
Gästparkeringar
Parkeringsövervakningen gäller även gästparkeringar där längsta tillåtna tid att stå är 24 timmar/Vardagar.
Securitas: 010-470 57 10
|
I vissa fall kan vi lämna speciella parkeringstillstånd till våra leverantörer, hemtjänst- och sjukvårdspersonal etc.
Hyr en p-plats av oss
Är du bostadshyresgäst hos oss och behöver en p-plats, carport eller garage så gäller de priser som visas på hemsidan. Om du inte är bostadshyresgäst, eller om du har behov av en p-plats på ett område som inte ligger i anslutning till lägenheten så tillkommer 25% moms enligt Skatteverkets regler. För mer information, ställ din fråga i vårt formulär.
Kontakta oss
Hyresgäster som ställer sig på gästparkeringar kommer att få böter. Har man behov av en parkeringsplats så skall man hyra en plats.
Det lönar sig att hyra en parkeringsplats. Ställer man sig på en gästparkering och är en befintlig hyresgäst hos oss så kommer man att få böter.
Gästparkeringen är avsedd för besökare.
Vintertid berörs alla hyresgäster om inte snöröjningen kommer fram p.g a insnöade bilar på innergårdar! Se till att skotta av era bilar och p-platser för allas trevnad.
-
-
Rollatorer
-
-
Rollatorer får inte ställas i trapphuset eller direkt utanför porten eftersom detta är en utrymningsväg och försvårar dessutom insatser av räddningstjänsten.
|
Samma regler som med barnvagnar och cyklar i trapphuset
|
-
-
Skadedjur
-
-
Om du skulle få skadedjur i din bostad måste du omedelbart kontakta Arvidsjaurhem så att vi kan vidta åtgärder och förhindra spridning.
Anmäl på telefonnummer 0960-17550 eller direkt till din Fastighetsskötare.
Det är väldigt viktigt att anmäla skadedjur så snart som möjligt. Vissa skadedjur kan sprida sig och orsaka besvär i fler lägenheter.
Mer information här
|
|
|
-
-
Temperatur
-
-
För inomhustemperatur i din lägenhet gäller Socialstyrelsens normer.
|
|
-
-
Tittöga
-
-
Om du vill ha ett så kallat tittöga/dörröga i din lägenhetsdörr får du bekosta det själv.
Ta alltid kontakt med Arvidsjaurhem innan inköp och montering.
|
Det finns en mängd olika tittögon/dörrögon idag. Den klassiska varianten vi brukar använda, samt elektroniska som har flera olika användningsområden dock med priser som varierar därefter. |
|
-
-
Trapphus
-
-
Trapphusen är utrymningsvägar vid en eventuell brand och måste därför hållas fria från cyklar, barnvagnar, rollatorer och dylikt. Det är inte heller tillåtet att röka i trapphusen, tänk på allergiker och den allmänna trivseln.
-
-
Tvättstuga
-
-
På några av våra områden så bokar man tvättstugan digitalt. Det kan man göra över dator som mobil/surfplatta. Man kan även boka och avboka på plats i den bokningstavla som sitter i trapphus eller vid tvättstugan.
Med din tagg bokar eller öppnar du tvättstugan på din bokade tid.
Annars är det en klassisk tvättlista som man skriver upp sig på eller en tvättkloss-cylinder som man sätter in i en bokningstavla utmed tvättstugan
Tvättstugan ska städas av hyresgästen efter användning. Då måste man även komma ihåg att rengöra filter i torktumlare. Länk till tvättstugebokningen finns tillgänlig på "Mina Sidor"