Moskosel

klart.se

Moskosel är en tätort i Arvidsjaurs kommun. Ordet Moskosel är en försvenskning av samiska. På umesamiska heter orten Måskuosuvvane, av måskuos (= innestängd) och suvvane (=lugnt vatten i en älv, en sel). Måskuos hade i äldre samiska också betydelsen "vända". Här skulle det kunna syfta på att inloppet och utloppet ligger nära varandra. En försvenskad variant skulle då bli "Vändsel".
(källa: Wikipedia)
Mest kända privata företag på orten är Tentipi AB (tidigare Moskoselskåtan AB). Ett vattenfall, Trollforsarna, finns omkring femton kilometer norr om Moskosel, se Piteälven. I Moskosel finns också ett museum över de rallare som byggde Inlandsbanan, nämligen Rallarmuseet i Moskosel som är inrymt i stationshuset.(källa: wikipedia)
Byn ligger 44km norr om Arvidsjaur och har runt 250 innevånare men var en gång i tiden både större i folkmängd samt i dess skala räknat som en knytpunkt i kommunens historia. Lantligt känns Moskosel som en Ö omgiven av sjöar där naturen är mer än bara ett vackert draperi man ser från fjärran, här innesluts man i en miljö som minner om det gamla svenska norrländska vars historia och nutid smälter ihop tillsammans.
Rallarmuseet kan räknas som byns hjärta där turister kommer för att se dess gamla historia och bybor samlas för tillställningar, verksamhet samt för att njuta av cafet som museet bjuder på.
Skola och dagis finns på samma ställe och erbjuder barn från förskola upp till årskurs 6 utbildning samt så finns det två livsmedelsaffärer varav ett är byns Camping.


Orten

Moskosel är en småort i Arvidsjaurs kommun. Ordet Moskosel är en försvenskning av samiska. På umesamiska heter orten Måskuosuvvane, av måskuos (= innestängd) och suvvane (=lugnt vatten i en älv, en sel). Måskuos hade i äldre samiska också betydelsen "vända". Här skulle det kunna syfta på att inloppet och utloppet ligger nära varandra. En försvenskad variant skulle då bli "Vändsel".

2015 förlorade Moskosel sin status som tätort på grund av folkmängden minskat till under 200 personer.[3]

Mest kända privata företag på orten är Tentipi AB (tidigare Moskoselskåtan AB). Ett vattenfall, Trollforsarna, finns omkring femton kilometer norr om Moskosel. I Moskosel finns också ett museum över de rallare som byggde Inlandsbanan, nämligen Rallarmuseet i Moskosel som är inrymt i stationshuset.(källa: wikipedia)


Några av Arvidsjaurhems fastigheter i Moskosel.

Byn ligger 44km norr om Arvidsjaur och har mindre än 200 innevånare, men var en gång i tiden både större i folkmängd samt i dess skala räknat som en knytpunkt i kommunens historia. Lantligt känns Moskosel som en Ö omgiven av sjöar där naturen är mer än bara ett vackert draperi man ser från fjärran, här innesluts man i en miljö som minner om det gamla svenska norrländska vars historia och nutid smälter ihop tillsammans.

Rallarmuseet kan räknas som byns hjärta där turister kommer för att se dess gamla historia och bybor samlas för tillställningar, verksamhet samt för att njuta av cafet som museet bjuder på.

Rallaren Oscar Johansson kallad TrollhätteJohan döpte sin rallarstuga till Kajutan. Idag äger Moskosels Rallarmuseum stugan som är under renovering.


Moskosel har en ro fylld stämning och bra fiskevatten med fina jaktmarker och trevliga Ortsbor tycker Ben Nilsson som på bilden nere till höger hjälper till att renovera Rallar-stugan. Ben är en av våra egna hyresgäster i Moskosel.